Implicacions sobre l'extensió de l'estat d'alarma

Enginyeria,

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, 9 d'abril, l'autorització a Govern per a una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins  al 26 d'abril, per fer front a la crisi ocasionada per la COVID-19 i s’ha fet efectiva de manera oficial mitjançant la publicació del Reial Decret  487/2020, de 10 d’abril, pel que es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial Decret 463/2020.

La pròrroga serà efectiva fins a les 00:00 hores del 26 d'abril amb  les mateixes condicions que estableix Reial Decret 463/2020 i posteriors  actualitzacions. 

L’aplicació del Decret-Llei 10/2020 queda sense efecte des del 9 d’abril.

Per altra banda, s’ha publicat l’Ordre SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen  determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en què hi hagi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb aquesta activitat.

Quines implicacions té aquesta nova mesura?

  • Les obres de  construcció i rehabilitació, que no estiguin afectades per l’Ordre SND/340/2020 i que es van paralitzar a conseqüència del Reial Decret-Llei 10/2020 poden tornar  a l’activitat al no quedar afectades pel Reial Decret 463/2020 i el seu annex que detalla la relació d'equipaments i activitats que han de quedar suspeses de cara al públic d’acord amb el que s’indica al seu article 10.
  • Les obres que  continuaran suspeses segons Ordre SND/340/2020 son:
  • Tota classe d'obra que suposi una intervenció en edificis existents, en els supòsits en què a l'immoble en el qual s'hagin d'executar es trobin persones no relacionades  amb l'activitat d'execució de l'obra, i que, per la seva ubicació permanent o temporal, o necessitats de circulació, i per causa de residència, treball o altres, puguin tenir interferència amb l'activitat d'execució de l'obra, o amb el moviment de treballadors o trasllat de materials.
  • S'exceptuen d'aquesta suspensió les obres referides a l'apartat anterior en què, per circumstàncies de sectorització de l'immoble, no es produeixi cap interferència amb  les persones no relacionades amb l'activitat de l'obra.
  • Així mateix, queden  també exceptuats els treballs i obres puntuals que es realitzin en els immobles amb la finalitat de realitzar reparacions urgents d'instal·lacions  i avaries, així com les tasques de vigilància.
  • Les mesures adoptades per alguns Ajuntaments per a realitzar la paralització de les  obres privades es fonamentaven bàsicament en el Reial Decret-Llei 10/2020. En quedar sense aplicació aquest Reial Decret-Llei, quedaria sense aplicació aquesta prohibició. No obstant i encara que els Ajuntaments no haurien de  contradir el Reial Decret 463/2020 i, per tant, la recuperació de  l’activitat de les obres, es recomana ser cautelosos en aquest sentit i conèixer l’actuació de cada Ajuntament abans d’iniciar l’activitat.
  • Les empreses  instal·ladores i autònoms instal·ladors han de continuar mantenint la suspensió  de locals a on es produeixi la venda al públic, tal i com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020.
  • Els locals i  tallers de les empreses instal·ladores i autònoms poden continuar actius,  sempre que l’activitat no estigui oberta al públic ni es produeixi venda al  detall al públic, tal com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Finalitza l’obligatorietat d’aplicar el permís retribuïble  recuperable des del 9 d’abril. Les empreses instal·ladores amb treballadors poden recuperar  la seva activitat, respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els autònoms instal·ladors poden continuar amb la seva activitat. Aquest segment no havia estat afectat directament per l’aplicació de l’Annex del Reial Decret-Llei 10/2020. Sempre respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els desplaçaments s’han de justificar d’acord amb el certificat de protecció civil de la Generalitat de Catalunya. Es recomana també disposar d’algun justificant emès pel client a on es realitzarà l’activitat.

Notícies relacionades

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha presentat en primícia les tres primeres Guies d'Aplicació Pràctica (GAP), documents tècnics i accessibles destinats a estandarditzar procediments en àrees clau de les instal·lacions i a promoure més professionalització en el sector. Aquestes guies responen a la necessitat creixent d'establir criteris comuns i rigorosos per prevenir conflictes o discrepàncies entre empreses instal·ladores i titulars d'instal·lacions.

Les tres primeres GAP estan dedicades a temes prioritaris per a la sostenibilitat i la seguretat a les instal·lacions. sistemes de climatització amb el refrigerant ecològic R-290, destacant els beneficis d’aquesta alternativa sostenible Finalment, la tercera guia ofereix recomanacions sobre l’evacuació segura de gasos de combustió a comunitats de propietaris, un aspecte fonamental per garantir la seguretat en espais compartits.

Aquests documents, disponibles gratuïtament a la web de FEGICAT, estan dirigits principalment a empreses instal·ladores i professionals del sector. “El nostre objectiu és compartir el millor coneixement tècnic i elevar els estàndards de seguretat i eficiència al sector,” afirma Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT, en un esforç per donar suport a les empreses instal·ladores i donar eines per millorar la qualitat dels seus serveis.

La presentació de les guies es va realitzar de forma telemàtica on FEGICAT va aprofundir en els detalls i objectius de cadascuna.

Amb la publicació de les GAP, FEGICAT reafirma el compromís en la defensa dels professionals del sector, proporcionant recursos de qualitat perquè les empreses instal·ladores treballin amb criteris tècnics sòlids i una ètica professional clara. Aquesta iniciativa suposa un pas endavant en la construcció d'un sector més segur i sostenible, en què el coneixement i la professionalitat prevalguin davant de pràctiques no regulades i intrusives.

Salvador Escoda S.A., distribuïdora de material per a instal·lacions d'Aire Condicionat, Ventilació, Calefacció, Aigua, Energies Renovables, Gas, Electricitat, Refrigeració i Aïllaments, ha mostrat el seu compromís amb les comunitats afectades per la recent DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) mitjançant la donació de bombes de buidatge d'aigua a la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT). La donació es destinarà ASEIF, associació representada per la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (FEMEVAL) per reforçar les tasques de rescat i ajuda a les zones més afectades.

Gràcies a la coordinació amb CONAIF, el lliurament i la recollida de les bombes de buidatge s'ha realitzat de forma efectiva i organitzada.

Les intenses pluges provocades per la DANA han deixat múltiples zones negades i han causat greus danys a les llars i establiments comercials. En aquest context, Salvador Escoda S.A. s'ha unit a FEGICAT per proporcionar recursos que permetin una resposta ràpida i eficaç a les tasques de buidatge d'aigua, fonamentals per mitigar els efectes de les inundacions.

"A Salvador Escoda entenem la importància d'actuar amb rapidesa i compromís en situacions d'emergència com aquesta. Les bombes de buidatge permetran als instal·ladors i voluntaris a les zones afectades intervenir de manera immediata i ajudar les famílies i negocis perjudicats", ha declarat portaveu de Salvador Escoda S.A.

Des de FEGICAT, CONAIF i ASEIF han agraït la col·laboració de Salvador Escoda, destacant que aquesta donació facilitarà un suport més efectiu en el restabliment de les infraestructures afectades i contribuirà que els afectats puguin recuperar la normalitat a les seves vides com més aviat millor.

Amb aquesta acció, Salvador Escoda S.A. reforça el seu compromís amb la comunitat i la seva responsabilitat social corporativa, i es posiciona una vegada més com una empresa solidària i compromesa amb el benestar de les persones en situacions d'emergència.

Barcelona, 31 d’octubre de 2024 – FEGICAT (Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya) expressa la seva profunda consternació davant la situació que ha deixat el recent DANA a València.

Estenem els nostres condols a totes les famílies que han perdut éssers estimats i aquells que han vist les seves llars i negocis danyats. Sabem que aquesta situació és increïblement difícil i dolorosa, i volem que sàpiguen que no estan sols. FEGICAT s'uneix a la crida a la solidaritat i al suport mutu en aquests moments crítics.

El DANA ha causat danys significatius no només en infraestructures, sinó també en la vida quotidiana de milers de ciutadans. La intensitat de les pluges i les inundacions han deixat un rastre de destrucció que afecta les llars, negocis i serveis essencials. Aquesta situació, sense precedents, ens obliga a reflexionar sobre la vulnerabilitat de les nostres comunitats davant de fenòmens meteorològics extrems i sobre la importància de la preparació davant de desastres naturals.

La creació de plans d’emergència adequats i l'educació de la ciutadania sobre com actuar davant de situacions de risc són essencials per minimitzar l'impacte de futurs esdeveniments climàtics extrems. És la nostra responsabilitat col·lectiva assegurar-nos que estem preparats per afrontar els desafiaments que puguin sorgir.

Amb el desig que les properes setmanes portin esperança, força i unitat, enviem una forta abraçada a tots els afectats.

Modificar cookies