La proposta de reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals a partir de 2025, prevista pel Govern de l'Estat, ha generat inquietud entre les micropimes del sector de les instal·lacions. Segons FEGICAT, les microempreses, que representen el 86% de les empreses amb treballadors, veuen aquesta mesura com una amenaça per a la seva competitivitat i per a la qualitat del servei que ofereixen a la ciutadania.
Quines conseqüències tindria aquesta mesura per a les micropimes instal·ladores?
Els representants del sector alerten que, en la pràctica, la reducció de la jornada implicaria la necessitat d’augmentar la plantilla per poder cobrir el mateix volum de treball. Tanmateix, la falta de professionals formats en el sector fa difícil que aquestes empreses puguin contractar els treballadors necessaris. Això podria resultar en un augment dels costos laborals, una disminució de la productivitat i una major pressió sobre les petites empreses, que no disposen dels mateixos recursos que les grans corporacions per afrontar els nous costos laborals.
Com afectaria aquesta mesura als ciutadans?
Els consumidors podrien veure un increment en els temps d'espera per a la realització de serveis d'instal·lació i manteniment, ja que moltes empreses no podrien contractar prou personal qualificat per mantenir els seus estàndards de servei. Aquest retard podria generar insatisfacció entre els usuaris i una pèrdua de confiança en el sector. A més, l'escassetat de treballadors qualificats en el sector, com els instal·ladors professionals, ja és un problema preexistent que només es veuria agreujat amb la reducció de les hores laborals. Aquesta problemàtica provocaria un increment dels costos laborals i, en conseqüència, Tanmateix, afectaria al cost dels propis serveis que impactarien directament en la ciutadania.
Quines solucions proposa FEGICAT per mitigar els efectes d'aquesta reforma?
FEGICAT proposa una revisió de la reforma laboral sense banalitzar la situació del mercat laboral i la greu situació que pateixen les microempreses per poder donar resposta a la demanda actual, a on s’abordi, no només la reducció de la jornada, sinó també la flexibilització del temps de treball i la millora de la productivitat. Des de FEGICAT es considera que el debat hauria d'incloure mesures per reduir l'absentisme laboral, la taxa d'atur i la manca de perfils professionals adequats.
A més, FEGICAT subratlla la importància de negociar de manera sectorial, ja que la jornada laboral no pot ser regulada de manera homogènia per a tots els sectors. Es proposa un període de transició progressiva i la implementació de mesures de suport fiscal per alleugerir l'impacte econòmic de la reforma sobre les microempreses.
Conclusió: un model sostenible per al treball de les micropimes
FEGICAT, juntament amb PIMEC, demanem un model de jornada laboral que s’adapti a les realitats de cada sector i de cada empresa, tenint en compte els costos laborals i la capacitat de les petites empreses per afrontar els nous reptes laborals. La reforma de la jornada laboral hauria de ser el punt de partida per a un debat més ampli sobre la flexibilització i l'optimització del temps de treball, que permeti millorar la competitivitat, la productivitat i la qualitat de vida dels treballadors.