Implicacions sobre l'extensió de l'estat d'alarma





El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, 9 d'abril, l'autorització a Govern per a una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins  al 26 d'abril, per fer front a la crisi ocasionada per la COVID-19 i s’ha fet efectiva de manera oficial mitjançant la publicació del Reial Decret  487/2020, de 10 d’abril, pel que es prorroga l’estat d’alarma declarat pel Reial Decret 463/2020.

La pròrroga serà efectiva fins a les 00:00 hores del 26 d'abril amb  les mateixes condicions que estableix Reial Decret 463/2020 i posteriors  actualitzacions. 

L’aplicació del Decret-Llei 10/2020 queda sense efecte des del 9 d’abril.

Per altra banda, s’ha publicat l’Ordre SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen  determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en què hi hagi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb aquesta activitat.

Quines implicacions té aquesta nova mesura?

  • Les obres de  construcció i rehabilitació, que no estiguin afectades per l’Ordre SND/340/2020 i que es van paralitzar a conseqüència del Reial Decret-Llei 10/2020 poden tornar  a l’activitat al no quedar afectades pel Reial Decret 463/2020 i el seu annex que detalla la relació d'equipaments i activitats que han de quedar suspeses de cara al públic d’acord amb el que s’indica al seu article 10.
  • Les obres que  continuaran suspeses segons Ordre SND/340/2020 son:
  • Tota classe d'obra que suposi una intervenció en edificis existents, en els supòsits en què a l'immoble en el qual s'hagin d'executar es trobin persones no relacionades  amb l'activitat d'execució de l'obra, i que, per la seva ubicació permanent o temporal, o necessitats de circulació, i per causa de residència, treball o altres, puguin tenir interferència amb l'activitat d'execució de l'obra, o amb el moviment de treballadors o trasllat de materials.
  • S'exceptuen d'aquesta suspensió les obres referides a l'apartat anterior en què, per circumstàncies de sectorització de l'immoble, no es produeixi cap interferència amb  les persones no relacionades amb l'activitat de l'obra.
  • Així mateix, queden  també exceptuats els treballs i obres puntuals que es realitzin en els immobles amb la finalitat de realitzar reparacions urgents d'instal·lacions  i avaries, així com les tasques de vigilància.
  • Les mesures adoptades per alguns Ajuntaments per a realitzar la paralització de les  obres privades es fonamentaven bàsicament en el Reial Decret-Llei 10/2020. En quedar sense aplicació aquest Reial Decret-Llei, quedaria sense aplicació aquesta prohibició. No obstant i encara que els Ajuntaments no haurien de  contradir el Reial Decret 463/2020 i, per tant, la recuperació de  l’activitat de les obres, es recomana ser cautelosos en aquest sentit i conèixer l’actuació de cada Ajuntament abans d’iniciar l’activitat.
  • Les empreses  instal·ladores i autònoms instal·ladors han de continuar mantenint la suspensió  de locals a on es produeixi la venda al públic, tal i com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020.
  • Els locals i  tallers de les empreses instal·ladores i autònoms poden continuar actius,  sempre que l’activitat no estigui oberta al públic ni es produeixi venda al  detall al públic, tal com indica l’article 10 del Reial Decret 463/2020respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Finalitza l’obligatorietat d’aplicar el permís retribuïble  recuperable des del 9 d’abril. Les empreses instal·ladores amb treballadors poden recuperar  la seva activitat, respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els autònoms instal·ladors poden continuar amb la seva activitat. Aquest segment no havia estat afectat directament per l’aplicació de l’Annex del Reial Decret-Llei 10/2020. Sempre respectant la resta de limitacions dictades per les autoritats sanitàries, prevenció de riscos laborals i les referides a mobilitat de persones i mercaderies.
  • Els desplaçaments s’han de justificar d’acord amb el certificat de protecció civil de la Generalitat de Catalunya. Es recomana també disposar d’algun justificant emès pel client a on es realitzarà l’activitat.
DIRECCIÓ D'EMAIL
DEPARTAMENT DE PREMSA
tELÉFON
Modificar cookies