FEGICAT llança les seves primeres guies d'aplicació pràctica per fomentar la professionalització del sector de les instal·lacions

Vanesa Villagrasa,

La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha presentat en primícia les tres primeres Guies d'Aplicació Pràctica (GAP), documents tècnics i accessibles destinats a estandarditzar procediments en àrees clau de les instal·lacions i a promoure més professionalització en el sector. Aquestes guies responen a la necessitat creixent d'establir criteris comuns i rigorosos per prevenir conflictes o discrepàncies entre empreses instal·ladores i titulars d'instal·lacions.

Les tres primeres GAP estan dedicades a temes prioritaris per a la sostenibilitat i la seguretat a les instal·lacions. sistemes de climatització amb el refrigerant ecològic R-290, destacant els beneficis d’aquesta alternativa sostenible Finalment, la tercera guia ofereix recomanacions sobre l’evacuació segura de gasos de combustió a comunitats de propietaris, un aspecte fonamental per garantir la seguretat en espais compartits.

Aquests documents, disponibles gratuïtament a la web de FEGICAT, estan dirigits principalment a empreses instal·ladores i professionals del sector. “El nostre objectiu és compartir el millor coneixement tècnic i elevar els estàndards de seguretat i eficiència al sector,” afirma Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT, en un esforç per donar suport a les empreses instal·ladores i donar eines per millorar la qualitat dels seus serveis.

La presentació de les guies es va realitzar de forma telemàtica on FEGICAT va aprofundir en els detalls i objectius de cadascuna.

Amb la publicació de les GAP, FEGICAT reafirma el compromís en la defensa dels professionals del sector, proporcionant recursos de qualitat perquè les empreses instal·ladores treballin amb criteris tècnics sòlids i una ètica professional clara. Aquesta iniciativa suposa un pas endavant en la construcció d'un sector més segur i sostenible, en què el coneixement i la professionalitat prevalguin davant de pràctiques no regulades i intrusives.

Notícies relacionades

Salvador Escoda S.A., distribuïdora de material per a instal·lacions d'Aire Condicionat, Ventilació, Calefacció, Aigua, Energies Renovables, Gas, Electricitat, Refrigeració i Aïllaments, ha mostrat el seu compromís amb les comunitats afectades per la recent DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) mitjançant la donació de bombes de buidatge d'aigua a la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT). La donació es destinarà ASEIF, associació representada per la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (FEMEVAL) per reforçar les tasques de rescat i ajuda a les zones més afectades.

Gràcies a la coordinació amb CONAIF, el lliurament i la recollida de les bombes de buidatge s'ha realitzat de forma efectiva i organitzada.

Les intenses pluges provocades per la DANA han deixat múltiples zones negades i han causat greus danys a les llars i establiments comercials. En aquest context, Salvador Escoda S.A. s'ha unit a FEGICAT per proporcionar recursos que permetin una resposta ràpida i eficaç a les tasques de buidatge d'aigua, fonamentals per mitigar els efectes de les inundacions.

"A Salvador Escoda entenem la importància d'actuar amb rapidesa i compromís en situacions d'emergència com aquesta. Les bombes de buidatge permetran als instal·ladors i voluntaris a les zones afectades intervenir de manera immediata i ajudar les famílies i negocis perjudicats", ha declarat portaveu de Salvador Escoda S.A.

Des de FEGICAT, CONAIF i ASEIF han agraït la col·laboració de Salvador Escoda, destacant que aquesta donació facilitarà un suport més efectiu en el restabliment de les infraestructures afectades i contribuirà que els afectats puguin recuperar la normalitat a les seves vides com més aviat millor.

Amb aquesta acció, Salvador Escoda S.A. reforça el seu compromís amb la comunitat i la seva responsabilitat social corporativa, i es posiciona una vegada més com una empresa solidària i compromesa amb el benestar de les persones en situacions d'emergència.

Barcelona, 31 d’octubre de 2024 – FEGICAT (Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya) expressa la seva profunda consternació davant la situació que ha deixat el recent DANA a València.

Estenem els nostres condols a totes les famílies que han perdut éssers estimats i aquells que han vist les seves llars i negocis danyats. Sabem que aquesta situació és increïblement difícil i dolorosa, i volem que sàpiguen que no estan sols. FEGICAT s'uneix a la crida a la solidaritat i al suport mutu en aquests moments crítics.

El DANA ha causat danys significatius no només en infraestructures, sinó també en la vida quotidiana de milers de ciutadans. La intensitat de les pluges i les inundacions han deixat un rastre de destrucció que afecta les llars, negocis i serveis essencials. Aquesta situació, sense precedents, ens obliga a reflexionar sobre la vulnerabilitat de les nostres comunitats davant de fenòmens meteorològics extrems i sobre la importància de la preparació davant de desastres naturals.

La creació de plans d’emergència adequats i l'educació de la ciutadania sobre com actuar davant de situacions de risc són essencials per minimitzar l'impacte de futurs esdeveniments climàtics extrems. És la nostra responsabilitat col·lectiva assegurar-nos que estem preparats per afrontar els desafiaments que puguin sorgir.

Amb el desig que les properes setmanes portin esperança, força i unitat, enviem una forta abraçada a tots els afectats.

FEGICAT (Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya) expressa la seva profunda consternació davant la recent pèrdua d’un home de 38 anys, mort tràgicament a Barcelona després de patir una descàrrega elèctrica al seu domicili mentre es trobava a la dutxa. Aquest dolorós succés subratlla la urgència de prioritzar la seguretat en les instal·lacions elèctriques de les llars a Espanya, assegurant que estiguin en condicions òptimes abans d’avançar en la transició energètica.

Per a FEGICAT, la seguretat de les persones és irrenunciable, i abans d’exigir a les nostres infraestructures que suportin una major càrrega energètica, hem de garantir que es trobin en bon estat i compleixin amb tots els estàndards de seguretat. “No podem parlar de  transició energètica sense tenir clar que l’estat de les instal·lacions i la  seguretat dels ciutadans han d’estar en primer lloc” subratlla Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT.

A més, FEGICAT recalca la importància que els propietaris siguin conscients de la necessitat de contractar personal autoritzat per manipular i revisar les seves instal·lacions elèctriques. Això no només assegura el compliment de la normativa, sinó que és una garantia per evitar riscos com el d’aquest tràgic accident.

L’últim informe de l’Observatori de la Rehabilitació Elèctrica de l’Habitatge a Espanya (OREVE) indica que un 77% dels habitatges van ser construïts abans de la normativa de 2002, cosa que implica que moltes instal·lacions elèctriques podrien no estar preparades per a les exigències d’un futur cada cop més electrificat. Per això, FEGICAT insta les administracions a promoure programes d’inspecció i modernització d’aquestes instal·lacions. També convida els propietaris a realitzar revisions periòdiques i a considerar l’actualització d’aquelles que puguin representar un risc.

Aquest succés ha de ser un recordatori clar per a tots els agents implicats –administracions, instal·ladors i propietaris– sobre la importància d’actuar conjuntament per protegir la vida i la seguretat dels ciutadans a les seves llars. FEGICAT treballa activament per conscienciar tots aquests actors sobre la importància de dur a terme les accions necessàries en favor d’instal·lacions segures i adequades, en la recerca d’una transició energètica responsable.

Modificar cookies